juridikjobb.se

Jurist med fokus på dataskyddsfrågor till VA SYD

Företag VA SYD
Ort
Utgår

2021-02-28

Ansök nu

Jurist med fokus på dataskyddsfrågor till VA SYD

Motiveras du av att arbeta med kvalificerade arbetsuppgifter inom dataskyddslagstiftningen? Trivs du i en serviceinriktad roll där du hjälper andra att göra rätt? Då ska du läsa vidare om hur du kan göra skillnad och stärka dataskyddskulturen på VA SYD!

Din kommande roll

Det huvudsakliga uppdraget i den här rollen är att vara VA SYDs dataskyddsombud. I uppdraget ingår att fullgöra de uppgifter som åligger ombudet enligt EU:s dataskyddsförordning (2016/679). Detta innebär att du har en självständig tillsynsroll i förhållande till verksamheten och rapporterar till högsta förbundsnivå. Du har även en viktig roll för att stödja kommunalförbundets efterlevnad av dataskyddslagstiftningen och kontrollera att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt inom organisationen.

Uppdraget utförs till stor del genom den rådgivande och stödjande roll du har som ombud, vilket ska bidra till att VA SYD i egenskap av personuppgiftsansvariga ska kunna behandla personuppgifter på ett lagligt sätt. Arbetet innebär mycket intern kontakt med medarbetare som behöver stöd i att hitta metoder och arbetssätt som tillgodoser lagens krav. Externa kontakter med Datainspektionen och andra myndigheter förekommer också.

Arbetsuppgifterna innebär bland annat att:

 • Informera och ge råd till personuppgiftsansvarig om skyldigheter enligt tillämplig dataskyddslagstiftning

 • Samla in information och kontrollera att personuppgifter behandlas på ett korrekt och lagligt sätt inom organisationen

 • Övervaka efterlevnaden av dataskyddsförordningen och annan tillämplig dataskyddslagstiftning samt övervaka personuppgiftsansvariges strategi för dataskydd

 • Planera och genomföra utbildningar avseende dataskyddslagstiftning samt ta fram stödmaterial

 • Ge råd vad gäller konsekvensbedömningen avseende dataskydd och övervaka genomförandet av den

 • Samarbeta med tillsynsmyndigheten och vid behov genomföra förhandssamråd

 • Fungera som kontaktpunkt för tillsynsmyndigheten och för registrerade i frågor som rör dataskyddslagstiftning

 • Bistå i utredning av personuppgiftsincidenter

 • Omvärldsbevaka frågor som avser dataskyddslagstiftningen 

Utöver detta innebär rollen att arbeta med förvaltningsrättsliga frågor i vid bemärkelse. Tjänsten är placerad på juridiska enheten som utöver denna tjänst består av en förbundsjurist/enhetschef, en biträdande jurist samt en miljöjurist.  

Vi erbjuder

Du kommer till en arbetsplats med god gemenskap och stolthet över vårt viktiga samhällsuppdrag. Vi erbjuder ett kvalificerat och utvecklande jobb med engagerade kollegor. Vi värnar om våra medarbetare och satsar på delaktighet och utveckling samt balans mellan arbete och fritid. Du har flextid och möjlighet att avsätta en friskvårdstimme i veckan för träning på arbetstid.

Vem är du?

Vi söker Du har lätt för att nå fram till och samarbeta med olika människor på ett konstruktivt och förtroendeingivande sätt och du är utpräglat serviceinriktad. Du är noggrann, analytisk, lyhörd och och har god förmåga att arbeta självständigt, men även i samverkan med andra. Du kan kommunicera komplexa frågor på ett pedagogiskt sätt och har hög integritet. Vi tror att du har förmåga och drivkraft att förvalta och utveckla vår dataskyddskultur inom organisationen. 

Vi söker dig som vill arbeta i en verksamhet med tydlig miljöidentitet och som står bakom våra kärnvärden kvalitet, engagemang och lyhördhet. Du bryr dig om vår gemensamma miljö och vill bidra till en hållbar samhällsutveckling, varje dag.

Dina erfarenheter

Rollen kräver att du har en juristexamen/jur. kand. eller motsvarande utbildning inom det juridiska området. Du ska ha mycket goda kunskaper i dataskyddslagstiftning och angränsande rättsområden samt minst två års praktisk erfarenhet av att ha arbetat med dataskyddsfrågor.

Meriterande är erfarenhet av självständigt juridiskt arbete avseende dataskyddslagstiftning och angränsande områden i offentlig verksamhet samt erfarenhet av arbete med förvaltningsrättsliga frågor. 

Du har lätt att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och har goda kunskaper i engelska. Vi lägger stor vikt vid dina personliga kompetenser.

Vill du vara med och driva på miljösmarta lösningar i samhällsbygget? Välkommen med din ansökan!

Vilka är VA SYD?

VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. Vi renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten och tar hand om det som spolas ner i våra avlopp för att vårda hav och vattendrag. Vi hanterar skyfall genom att skapa kreativa lösningar för vattnets väg och samlar in avfall för återvinning och återbruk. Vi motiverar och inspirerar våra kunder till att göra smarta miljöval. 

Vi vill hjälpa till att rädda världen genom våra sex mål:

 • Vara klimatneutralt och energipositivt år 2030

 • Produktifiera och ha nyttiggjort restprodukter år 2025

 • Vara en av Europas mest effektiva VA- och avfallsorganisationer år 2025

 • Leda utvecklingen för hög vattenkvalitet till rekreation och dricksvatten år 2025

 • Uppnå nollvision för oplanerade driftstörningar för kund år 2030

 • Inspirera och ha aktiverat alla kunder för en bättre miljö år 2025  

Övrig information

På VA SYD arbetar vi med samverkan för ökad dialog och ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Våra fackliga organisationers (Kommunal, Vision, Ledarna och SACO-förbunden) representanter når du via vår kundservice på 040-635 10 00.
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos VA SYD samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig ansöka online via länk i annonsen och inte via e-post eller pappersformat.

 

Dela detta jobb

Jurist med fokus på dataskyddsfrågor till VA SYD

VA SYD