juridikjobb.se

Stiftsjurist - Västerås stift

Företag Svenska Kyrkan
Ort
Kategorier
Utgår

2021-03-07

Ansök nu

Stiftsjurist - Västerås stift

Vill du arbeta för människovärdet i en spännande tid och i ett sammanhang där människors livsfrågor och tro tas på allvar? Att vara stiftsjurist i Svenska kyrkan innebär ett omväxlande arbete i Sveriges största trossamfund och demokratiska medlemsorganisation, med en stark röst i civilsamhället.

Vår stiftsjurist ska sluta och vi söker nu en ersättare. Tillsammans med engagerade kollegor inom en mängd områden, är du en viktig kugge i kyrkans uppdrag att möta människor i livets olika skeenden. Du har en juristexamen och ett flertal års erfarenhet av juridiskt arbete. Uppdraget kräver en bred juridisk kompetens, med fokus på kyrkorättsliga frågor. Du har erfarenhet och kännedom om Svenska kyrkans organisation eller annan demokratisk organisation. Självklart tillhör du Svenska kyrkan och är döpt vilket tjänsten kräver enligt Kyrkoordningen. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

  • Du är sekreterare i domkapitlet och hanterar ärenden som besluts- och behörighetsprövning, tillsynsärenden och överklaganden.

  • Du kommer även att ingå i arbetet med församlingsinstruktioner. Stiftet använder Johannamodellen – en modell för ett strukturerat arbete med visitationer och främjande/stöd.

  • Du ger juridisk rådgivning och stöd såväl till församlingar och pastorat i kyrkorättsfrågor som till stiftsorganisationens olika verksamheter.

  • Du är tillsammans med stiftets personalsekreterare ansvarig för genomförande av kyrkoval och andra val i stiftet.

Personliga egenskaper:

  • Du har ett eget driv i ditt arbete och är självgående men kan också vara en god lagspelare. Du har ett arbetssätt där noggrannhet, tillgänglighet och en vilja att bidra till stiftets arbete och utveckling genomsyrar allt ditt arbete.

  • Du är bra på att kommunicera tydligt och pedagogiskt i såväl tal som i skrift och du kan otvunget tala inför såväl stora som små grupper. Vi förutsätter även att du har god kompetens att skriva utredande och analyserande text. Arbetet ställer höga krav på stor integritet och god etik.

Västerås stift är vidsträckt i nord-sydlig riktning och omfattar landskapen Dalarna och Västmanland. Svenska kyrkan i stiftet manifesteras lokalt i 39 stycken självständiga församlingar och pastorat. Tjänsten innehåller resor vilket förutsätter körkort. Västerås stift erbjuder vackra nybyggda lokaler i de medeltida kvarteren kring Västerås domkyrka, med utsikt över Svartån.

Skicka in din ansökan senast 7 mars.

Beräknad tillträdesdag snarast, dock senast juni 2021.

Vid frågor angående tjänsten kontakta:
Stiftsdirektor Karin Spector, 021-17 85 32, karin.spector@svenskakyrkan.se

Vi undanber oss alla förslag på rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Dela detta jobb

Stiftsjurist - Västerås stift

Svenska Kyrkan