juridikjobb.se

Lediga jobb som Domare

Utan domstolar stannar Sverige

Domstolar är grunden i rättssamhället och arbetsgivare för flera olika yrkesgrupper. När det gäller en av alla domstolstjänster krävs det att du är jurist med examen från juristlinjen.

Domstolstjänster är eftertraktade

Olika domstolstjänster som beredningsjurist, notarie, domare och domstolshandläggare har gemensamt att de alla möter människor som hamnat i speciella och ofta svåra situationer i livet. Dessa situationer ska i regel analyseras mot bakgrund av rådande lagar och hanteras med respekt för individens integritet. Lön för domstolstjänster varierar kraftigt beroende på vad det handlar om för position. En domstolstjänsteman kan ofta tjäna en bra bit över 50 000 kronor i månaden och eftersom jobbet är inom den offentliga sektorn innebär det att lönerna inte riskerar att svänga så mycket med konjunkturen.

Läs merVisa mindre ...

Utbildning till domstolstjänster

Domstolshandläggare kan du bli utan juristexamen men i regel ska du ha en examen från juristlinjen och eventuellt andra utbildnings- och arbetslivsmeriter för att kunna få en domstolstjänst. Kraven varierar beroende på vad det handlar om för tjänst. Den juridiska fakulteten på ett svenskt universitet är av tradition ganska svår att ta sig in på. För att få en examen krävs 270 högskolepoäng, det vill säga heltidsstudier under nio terminer. En juristexamen kan avläggas vid Göteborgs, Lunds, Stockholms, Umeå, Uppsala och Örebro universitet. För bli aktuell för populära tjänster såsom till exempel tingsnotarie krävs höga betyg från utbildningen.

Tingsrätterna är väl spridda geografiskt

Tingsrätt är den vanligaste typen av domstol i Sverige och det finns 48 stycken, främst i residensstäder. Det finns flera olika typer av domstolar förutom tingsrätter och ett ganska stort antal domstolstjänster i Stockholm och många domstolstjänster i Göteborg. Förutom tingsrätter finns i våra två största städer även två av Sveriges sex hovrätter och flera specialdomstolar, som bara utfärdar domar inom snäva områden. Ett klassiskt karriärupplägg för unga och ambitiösa jurister är börja med att söka någon av de eftertraktade notarietjänsterna vid tingsrätter ute i landet. De räknas som en bra merit.

Läs mer
Arbetsgivare i fokus

Vattenfall AB

42 lediga tjänster

Sollefteå Kommun

3 lediga tjänster

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)

0 lediga tjänster

SCB - Statistiska centralbyrån

1 lediga tjänster

Trafikförvaltningen, Region Stockholm

10 lediga tjänster

Arbetsgivare i fokus

von Feilitzen & Partners AB

Vi är specialisterna som erbjuder kvalificerat stöd inom områdena rekrytering och karriärutveckling. Vi bidrar till kundens utveckling i olika faser genom att tillföra, utveckla och/eller frigöra kompetens.

von Feilitzen & Partners AB

von Feilitzen & Partners AB har just nu 10 lediga jobb

Vattenfall AB

Hos oss på Vattenfall får du möjlighet att ta stegen som driver dig och utvecklingen framåt. En av våra främsta utmaningar är att hitta nya, effektiva och förnybara energikällor för en hållbar framtid. För att lyckas behöver vi bli fler medarbetare som vill göra skillnad.

Vattenfall AB

Vattenfall AB har just nu 42 lediga jobb

Livsmedelsverket

Vill du arbeta med aktuella och intressanta frågor som är viktiga för alla? Då ska du arbeta hos oss på Livsmedelsverket, Sveriges expertmyndighet på livsmedelsområdet.

Livsmedelsverket

Livsmedelsverket har just nu 2 lediga jobb

Visa alla >
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.